فهرست مطالب

فصلنامه اخلاق پزشکی
پیاپی 12 (تابستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/04/15
  • تعداد عناوین: 9
|
  • محمود عباسی صفحات 7-9
  • مرتضی خاقانی زاده، حسن ملکی، محمود عباسی، عباس عباس پور، فاطمه حشمتی نبوی، عباس عبادی، مهدی مصری صفحات 11-38
    برنامه ی درسی اخلاق پزشکی یک حوزه ی معرفتی و حرفه ای میان رشته ای است که تمام مولفه های لازم برای کسب مهارت ها و صلاحیت های اخلاقی دانشجویان را تبیین می کند. هدف از این مطالعه انجام یک مرور نظامند در مورد عناصر و ساختار برنامه درسی اخلاق پزشکی مبتنی بر تجارب بین المللی است. در این مطالعه با روشی نظامند براساس یک پروتکل جستجوی چندمرحله ای به ارزشیابی مقالات مرتبط با برنامه ی درسی اخلاق پزشکی در مطالعات بین المللی پرداخته شده است. در تلخیص و ترکیب داده های استخراج شده از مقالات، 6 مضمون شناسایی گردید؛ این مضامین عبارتند از:1. تلفیق رویکرد آموزش نظری و کاربردی2. اهداف آموزشی چند بعدی3. انتخاب محتوایی فراگیر4. سازمان دهی ترکیبی5. راهبرد آموزش ترکیبی6. ارزشیابی جامع. براساسیافته های این مطالعه، یک رویکرد تلفیقی برای برنامه ی درسی اخلاق پزشکی پیشنهاد می شود. در این رویکرد ضمن آن که به همه ی ابعاد و عناصر برنامه ی درسی اخلاق پزشکی توجه می شود بر ارتباط دوطرفه ای بین تمامی عناصر آن تاکید می شود.
    کلیدواژگان: برنامه ی درسی، اخلاق پزشکی، رویکرد تلفیقی، آموزش اخلاق پزشکی
  • عباس عباس زاده، فریبا برهانی، لیلا موذن نعمت اللهی صفحات 39-54
    امروزه با افزایش روز افزون دانش دارویی و مداخلات بالینی، توجه به مسایل اخلاقی در حیطه ی کار پرستاری نیز از اهمیت خاصی برخوردار شده است. وجود و افزایش استدلال اخلاقی، مسوولیت اخلاقی، انتخاب اخلاقی و حساسیت اخلاقی در کار روزانه پرستاران همچون افزایش دانش عملی در حرفه ی پرستاری از اهمیت خاصی برخوردار است. پرستار نیز به عنوان یکی از اعضای تیم سلامت، باید به مسایل اخلاقی حرفه ی خود آگاه و حساس باشد تا در تصمیم گیری ها به حقوق بیمار خود احترام بگذارد و تاثیر مسایل اخلاقی را در حرفه ی بالینی خود مدیریت کند. شواهد حاکی از آن است که عوامل مختلفی بر روی حساسیت اخلاقی تاثیر گذار است. این مطالعه ی توصیفی تحلیلی با هدف مقایسه ی میزان حساسیت اخلاقی بین دانشجویان و پرستاران و بررسی خصوصیات دموگرافیک بر روی حساسیت اخلاقی، انجام گرفت. اطلاعات این پژوهش با استفاده از برگردان فارسی پرسشنامه ی حساسیت اخلاقی (MMSQ) که در سال 2005م. توسط Comrie اصلاح شده است و توسط محقق، فرهنگ سازی شده و شامل 28 سوال و شش رده است جمع آوری گردید و سپس اعتبار و اعتماد این پرسشنامه مورد سنجش قرار گرفت. یافته ها نشان دهنده ی آن است که با توجه به متفاوت بودن اجزای حساسیت اخلاقی در دو گروه دانشجویان و پرستاران با استفاده از آزمون تی مستقل در نمره ی حساسیت اخلاقی دو گروه تفاوت معنی داری مشاهده نگردید P=0.22)). با توجه به اینکه پایین بودن حساسیت اخلاقی در پرستاران منجر به تصمیم گیری نامناسب در آن ها می شود نیاز است تا مطالعات بیشتری بر روی این مساله انجام گیرد و برنامه های آموزشی مناسبی برای توسعه ی حساسیت اخلاقی در هر دو گروه دانشجویان و پرستاران توصیه گردد.
    کلیدواژگان: حساسیت اخلاقی، دانشجویان پرستاری، پرستاران
  • امید آسمانی، فرزاد محمودیان صفحات 55-84
    زمینه
    منطق، علم و ابزاری از نوع قاعده و قانون است و هدفش بازداشتن فکر از انحراف و گمراهی است. ارزش و اعتبار نتایج حاصل از فعالیت های فکری و علمی را می توان به کمک دستورها منطق تعیین کرد. اخلاق پزشکی به عنوان علمی که آمیزه ای از علوم انسانی و علوم تجربی است به این ابزار کارآمد نیازمند است تا بتواند محکم و استوار به ارائه ی تعاریف و استدلالات درست و منطقی بپردازد و از خطا های ناخواسته و نادانسته ای که گاه عوارض جبران ناپذیری دارند مصون بماند. در این مقاله تلاش شده است تا مخاطبان محترم از طریق آشنایی با علم منطق و شناخت مصادیق آن در اخلاق پزشکی، پیوند و ارتباط این دو مقوله با یکدیگر را ملاحظه نمایند.
    روش مطالعه
    در این مطالعه ی انطباقی تلاش شده است تا با مرور اجمالی بعضی از مهم ترین مواد سازنده ی منطق (مانند مباحث الفاظ، کلی منطقی، قضایا، احکام، صناعات خمس، حجت و استدلال)، نمونه هایی از مصادیق اخلاق پزشکی مرتبط با هر مبحث نیز آورده شود.
    یافته ها
    ردپای منطق در بیشتر مباحث اخلاق پزشکی به صورت پنهان یا آشکار قابل جستجو و شناسایی است. اساسی ترین هدف مقالهیی حاضر شناساندن کاربرد و جایگاه حرفه ای علم منطق در اخلاق پزشکی بوده است؛ در این زمینه می توان ادعا کرد که شناختن مجهولات و به کار گرفتن معلومات در اخلاق پزشکی در سایهیی علم منطق، اطمینان بخش، همه پذیر و مصون از اشتباه خواهد بود. همچنین، معیاری های متقن منطق در شناختن و به کار گرفتن صناعات خمس، ضمن منطقی کردن گفتار، نوشتار و رفتار فرد،می تواند قدرت تشخیص حق از باطل را نیز در او تقویت کند که خود در اخلاق پزشکی کاربرد بسیاری دارد.
    نتیجه گیری
    زبان منطق می تواند زبان مشترک جوامع، دیدگاه ها و نگرش های متفاوت در اخلاق پزشکی باشد. ادبیات منطق، ادبیات عقل و اندیشه است و چون استعداد بر سر میز نشاندن صاحبان اندیشه ها و نظریه های مغایر را دارد می تواند در ترسیم نقشه ی عملی و رفتاری یک نظام اخلاق پزشکی جهانی و بین المللی، مفید و موثر باشد؛ بنابراین شایسته است با نگاهی جدی، در ایجاد پیوند و ارتباط این دو علم تلاش شود و نباید از به کار گیری کاربردی منطق در فرهنگ علمی اخلاق زیستی و اخلاق پزشکی جهانی غفلت نمود.
    کلیدواژگان: علم منطق، اخلاق پزشکی، اخلاق پزشکی منطقی
  • مهران سیف فرشد صفحات 85-106
    با اینکه HIV/AIDS بیماری تازه شناخته شده ای است اما متاسفانه در طی حدود 30 سال براساس برآورد سازمان بهداشت جهانی و UNAIDS بیش از 65 میلیون نفر در جهان به آن مبتلا شده اند. ترس و واهمه ی جامعه از این بیماری و همچنین عدم آشنایی با راه های انتقال و پیشگیری به خصوص موارد احتیاط های استاندارد سبب شده است که این قبیل بیماران نه تنها در روند تشخیص، درمان و مراقبت بیماری اخیر بلکه در درمان و مراقبت سایر بیماری ها نیز مورد بی مهری قرار بگیرند و بسیاری از اصول اخلاقی توسط پزشکان، کادر بهداشتی درمانی و حتی سایر افراد جامعه رعایت نگردد. عدم رعایت اصول اخلاقی در بیماران یاد شده علاوه بر این که حقوق حقه ی این بیماران را پایمال می سازد بلکه تبعات سوء اجتماعی و فرهنگی و همچنین سلامتی دربر دارد.
    از یک سو رعایت حقوق انسانی مبتلایان به HIV/AIDS به عنوان یک انسان ضروری است و از طرف دیگر عدم توجه به حقوق یاد شده سبب به حاشیه رانده شدن بیماران و زندگی زیرزمینی مبتلایان می گردد. زندگی حاشیه ای و اجتماع گریز بیماران، سبب دوری و عدم دسترسی مبتلایان به آموزش ها و اطلاع رسانی مناسب، خدمات سلامتی و خدمات اجتماعی می شود و در نتیجه توسل به فعالیت های غیرقانونی و مخاطره آمیز از جمله اعتیاد، فروش مواد مخدر، تن فروشی، رفتارهای جنسی غیرمحافظت شده و خارج از چارچوب زندگی زناشویی و... رواج می یابد و این به راحتی زمینه ی شیوع و گسترش بیشتر بیماری را فراهم خواهد ساخت. تجارب به دست آمده از مبارزه با شیوع ایدز در بسیاری از کشورها موید این نکته است که ارتقا و حفاظت از حقوق انسانی یک جزء ضروری در پیشگیری از انتقال ایدز و کاهش تاثیرات ایدز است. رعایت اصول اخلاقی، به خصوص اصول مهم اخلاق پزشکی مانند رضایت و استقلال بیمار، منفعت رسانی و عدم ایجاد ضرر، رازداری و عدالت، هم برای حفظ کرامت ذاتی افراد آلوده و هم برای نیل به اهداف سلامت عمومی در راستای کاهش آسیب پذیری به عفونت ایدز، کاهش اثرات مضر ایدز بر روی مبتلایان و توانمندسازی افراد و جوامع در مقابله با آن یکی از اصول بنیادین مبارزه با اپیدمی ایدز است. به لحاظ مباحث پیش گفته بر آن شدیم تا ضرورت رعایت اصول و موازین اخلاقی را در نزد بیماران آلوده به HIV و همچنین مبتلا به ایدز را در جنبه های پیشگیری، مشاوره، تشخیص، مراقبت و درمان، تبیین نماییم.
    کلیدواژگان: HIV، ایدز، اصول اخلاقی
  • رقیه نوری زاده، نیاز هادی، علی اکبر هنید صفحات 107-132
    تعیین جنسیت به دلایل غیرپزشکی، سوالات پیچیده ای درباره ی با تبعیض جنسی، پندارهای کلیشه ای در مورد هویت جنسی، آزادی تولید مثل، تخصیص منابع پزشکی و رعایت ملاحظات اخلاقی مربوط به ابتدایی ترین مراحل زندگی انسان بسته به روش به کار گرفته شده را مطرح می سازد. تعیین جنسیت به دلایل غیرپزشکی در فرزند اول، به وضوح نشانه ای از تبعیض جنسی است اما ارزیابی اخلاقی آن از فرزند دوم، جهت ایجاد تنوع جنسی در خانواده، در صورت عدم ترجیح جنسی نامتناسب در جامعه، متفاوت می باشد. در این صورت خطرات مطرح شده برای تضعیف موقعیت اجتماعی زنان و نیز نسبت جنسی نامتعادل به طور مشهودی کاهش می یابد لذا تعیین جنسیت به دلایل غیرپزشکی از طریق تشخیص ژنتیکی پیش از کاشت جنین، در جوامعی که ترجیح نامتناسب جنسیتی مطرح نیست با رعایت ملاحظاتی، بلامانع به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: تعیین جنسیت به دلایل غیر پزشکی، تشخیص ژنتیکی قبل از کاشت، حقوق باروری، نسبت جنسی
  • کژال خدامرادی، صدیقه امیرعلی اکبری، شیدا جلالی، نغمه مبینی صفحات 133-148
    حقوق بیماران از مهم ترین جلوه های حقوق اخلاقی است. در حیطه ی ارائه ی مراقبت درمانی، قسمتی از حقوق بیمار برعهده ی کادرهای مختلف درمانی است و وظیفه ی اساسی پرسنل، ارائه ی خدمات مراقبتی به بیماران است. شناخت و رعایت حقوق بیماران توسط پرستاران برای ارتقای کیفیت مراقبت ها و افزایش اعتماد و رضایت بیماران از اهمیت خاصی برخوردار است. به همین منظور آگاهی از این حقوق برای دانشجویان پرستاری ضروری است. هدف از انجام این پژوهش تعیین آگاهی دانشجویان پرستاری در مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد در مورد رعایت حقوق مددجویان در ابعاد حقوقی (حق احترام، حق قبول یا امتناع از درمان، حق رازداری، حق مددجویان در پژوهش های انسانی، حق دسترسی به اطلاعات و حق دریافت خدمات بهداشتی) و مقایسه ی آگاهی این دو گروه با یکدیگر می باشد.
    کلیدواژگان: آگاهی دانشجویان، حقوق بیماران
  • اکرم جلالی، محمود عباسی صفحات 149-162
    ژن درمانی تکنیکی تجربی است که از ژن ها برای درمان یا پیشگیری از بیماری ها استفاده می کند. در این روش ماده ژنتیکی با کمک یک حامل برای جبران ژن معیوب یا برای تولید یک پروتئین مفید به سلول ها وارد می شود. گرچه ژن درمانی یک انتخاب امید بخش برای درمان برخی بیماری ها می باشد این روش پرخطر بوده و هنوز تحت مطالعه می باشد تا بی خطر بودن و موثر بودن آن اثبات شود. ژن درمانی به دو دسته اصلی ژن درمانی سلول های سوماتیک و ژرم لاین تقسیم می شود. در این میان بخصوص دستکاری ژنتیکی سلول های ژرم لاین با اثر بر نسل آینده، همچنین تاثیرات بالینی و اجتماعی، مسائل اخلاقی و بهداشتی عمیقی را به دنبال خواهد داشت که استفاده و نحوه به کارگیری این روش را در آینده تحت تاثیر قرار خواهد داد.
    کلیدواژگان: ژن درمانی، اخلاق، سلول های سوماتیک، سلول های ژرم لاین
  • مهدی فقیهی، غلامرضا معمارزاده طهران، حسین رفوگر آستانه صفحات 163-188
    رشد، گسترش و افزایش سرعت و همه گیری شبکه های مقیاس وسیع در سال های اخیر موجب تحولی عظیم در جنبه های مختلف زندگی بشری شده است و تاثیر این فناوری بر علوم، فنون و کسب وکار، موجب ظهور حیطه های جدیدی همچون دولت الکترونیک، آموزش الکترونیک و سلامت الکترونیک شده است. سلامت الکترونیک با ایجاد پرونده ی الکترونیک سلامت، اطلاعات بهداشت و درمان را تجمیع و یکپارچه می کند که تجمیع این اطلاعات برای ذی نفعان گوناگون، مشروط بر حفظ حریم خصوصی بیماران و رعایت محرمانگی، بسیار سودمند است. در کشورهای پیشرفته، دولت ها با اتخاذ سیاست ها و انجام اقدامات مناسب، ملزومات توسعه سلامت الکترونیکی را فراهم آورده اند. در این مقاله سعی شده است که با مروری بر چگونگی تامین حفظ حریم خصوصی در کشورهای منتخب جهان و بررسی وضعیت فعلی کشور به راهکاری برای تامین حفظ حریم خصوصی داده های الکترونیک حوزه سلامت کشور دست یافت.
    کلیدواژگان: سلامت الکترونیک، حریم خصوصی، حفاظت از داده، ایران، پرونده الکترونیکی سلامت
|
  • Morteza Khaghanizadeh, Hasan Maleki, Mahmoud Abbasi, Abbas Abbaspour, Fatemeh Heshmati Nabavi, Abbas Ebadi, Mahdi Mesri Pages 11-38
    Modern medical ethics is a multi-disciplinary knowledge and nowadays is one of the elements of medical school’s curriculum. Identity of medical ethics curriculum forms the sub-structural contexts and belief and value essentials of the society and we cant codify medical ethics curriculum separate of belief, cultural and value context and essentials of society. So, this study is done for deeper and real recognizing of existing ambiguities and challenges in the identity of medical ethics curriculum. This study is a qualitative research which its data gathered by the semi-structural interview with 14 people of Tehran medical university’s medical ethics instructors in 1389, analyzing by the Mayring context analysis approach. Results of this study indicating the lack of identity in medical ethics curriculum. Contents which are explanatory of the lack of native and Islamic identity in medical ethics curriculum: 1.secular medical ethics 2.Islamic ethics system 3.medical ethics scope. In fact the missing ring of medical ethics curriculum is lacking of Islamic and native identity and because of this reason the medical ethics topics is placed in medical ethics curriculum sparsely and without any specific basis and teaching of medical ethics always is faced with confusion and being the promoter of secular culture.
    Keywords: Medical teaching, curriculum, medical ethics, medical ethics essentials, identity
  • Abbas Abbaszadeh, Fariba Borhani, Leila Moazen Nematollahi Pages 39-54
    Increased technological and pharmacological interventions in patient care when patient outcomes are uncertain have been linked to the escalation in moral and ethical dilemmas. Experienced by health care providers in acute care settings nursing ethics as an area for research has grown at a rapid rate over the last decade. Publications concerning nurses’ ethical reasoning, moral responsibility, moral choice, and sensitivity in dealing with day-to-day care situations not only add to our knowledge of nursing ethics but also focus on nurses as moral agents. The purpose of this descriptive study was to examine the level of moral sensitivity among nursing students and staffs. Moral sensitivity was measured by using the modified moral sensitivity questionnaire, a 28-item survey with Likert scoring. After translation of the questionnaire, validity and reliability were measured. Participants were 143 staffs and 123 nursing students. The results showed that there was no significant difference in total moral sensitivity score between staffs and students and there was no relevant between demographic characteristics and total moral sensitivity score in both groups. It is therefore recommended that a training program reflecting these variables be developed to enhance nurse's moral sensitivity. Moral sensitivity is considered to be an emerging concept with potential utility in research and practice.
    Keywords: Moral sensitivity, nursing students, staff nurses
  • Omid Asemani, Farzad Mahmoodian Pages 55-84
    Background
    logic considered as a tool in the form of rules and principles with the aim of preventing thought from deviations. Basically, value and credit of thought (scientific) activities can be determined by the logic principles. Medical ethics as a blend of experimental and humanistic knowledge needs logic for presenting proper, concrete and rational definitions and reasoning and Conclusively, for being safe from unwanted and ignorant made mistakes which may bear irreparable complications. In this paper have been tried within a brief introduction to logic rules and principles some related medical ethics referents been shown and overall the interrelationship of the two being scrutinized.
    Method
    In this conforming study have been attempted within a cursory review of the logic content, some medical ethics related instances communicating to each logical parts being introduced.
    Findings
    logic trace can be found in the most of medical ethics discussions. The most basic purpose of this paper, has been introducing the applicability and the stand of logic in medical ethics. In this way, It can be claimed utilizing and observing logic would result in a rational, assuring and free from incorrect base in medical ethics. Meanwhile, the logic "five crafts" (Sanaate Khams) might help the one to insert logic in his taking, writing and behavior; moreover, could reinforce the person’s ability to recognize rights from wrongs.
    Conclusion
    logic could be considered as a common language in medical ethics between different societies with various viewpoints and attitudes. The logic language is the language of thought and reason and because of its potentiality in providing scientific negotiating environments between different ideas might be considered as a beneficial and effective tool in designing international practical guidelines in the field of medical ethics. So it would be important that the interrelation of logic and medical ethics and the need to apply logic in the scientific literature of global bioethics being seen seriously.
    Keywords: logic, medical ethics, logical medical ethics
  • Mehran Seif Farshad Pages 85-106
    Although HIV / AIDS disease is known, but unfortunately just over 30 years more than 65 million people worldwide are infected with it. Community fear and fear of disease and lack of knowledge about transmission ways and prevention especially in standard precautions has led these patients not only in the process of diagnosis, treatment, care and disease treatment and care in the past but also face continued injustice of other diseases and many of the ethical principles by physicians, health staff and even other members of society does not respect. Patients lack ethics mentioned in addition to being trampled the rights of patients but also makes social and cultural consequences of abuse on health is well. On the one hand the human rights of patients with HIV / AIDS as a human being is essential and the other rights not mentioned due to the marginalization of patients, and patients are living underground. And socially marginalized lives of patients escape, causing sufferers to avoid, and lack of access to appropriate training and information services, health and social services and therefore are resorting to illegal and risky activities such as drug abuse, drug trafficking, prostitution, and unprotected sexual behavior outside marriage and. .. Common and easily finds a field outbreak and spread of the disease will provide more. Experiencesobtained in the fight against AIDS in many countries confirm the fact that the promotion and protection of human rights an essential component in preventing transmission of HIV and reduce the impact of AIDS. Ethical principles, especially the important principle of medical ethics, such as patient satisfaction and independence, and lack of interest update losses, confidentiality and justice, both for the inherent dignity of people infected and to achieve public health goals in order to reduce vulnerability to HIV infection reduce harmful effects on people with AIDS and empower individuals andcommunities deal with the fundamental principles of the fight against AIDS is epidemic. As above discussions on the terms we need to respect the principles and moral standards among HIV-infected patients and also AIDS in the aspects of prevention, counseling, diagnosis, care and treatment of our explanation.
    Keywords: HIV, AIDS, Ethics
  • Roghaiyeh Nourizadeh, Niaz Hadi, Ali Akbar Hanid Pages 107-132
    Selecting the sex of children for nonmedical purposes raises complicated questions of sexism and gender stereotyping, procreative liberty, the allocation of medical resources and depending on the method used, respect for the earliest stages of human life. There is discriminatory potential in selecting the sex of first children, but its ethical assessment is different when come to increase gender variety in a family with no sex discrimination circumstances. So, nonmedical sex selection throughout PGD without disproportionally sex preference seems unproblematic if some concerns are respected.
    Keywords: Nonmedical sex selection, PGD, reproductive right, sex ratio
  • Kazhal Khodamoradi, Sedigheh Amirali Akbari, Sheida Jalali, Naghmeh Mobini Pages 133-148
    Human rights are the most important ethical rights that should be equally considered for every human being. Different groups of medical health center providers are responsible for patients’ rights protection. Knowing and following the patients’ rights by the nurses and others leads to increasing patients’ trust and satisfaction and they are very important issues. The Purpose of this research is to determine the knowledge of baccalaureate and master degree nursing students of patient rights in acceptance or avoidance of a treatment, keeping their personal information as secret and their rights in patient humanitarian researches.
    Methods
    This research was a descriptive study. The research areas were the medical science universities. Sampling was achieved randomly. The data gathering tool was a two section questionnaire. In the first section, demographic characteristics were asked from research units and in the second section, 21 close questions about patients’ rights were asked. The statistical method used included descriptive statistics, Pearson correlations coefficients and k-square test.
    Results
    Most of research units were baccalaureate degree nursing students 20-22 years old, and without work experience. Most nursing students’ awareness was about patient rights (82/3 percent) Statistical reviews showed a significant association between the work experiences of research units and their knowledge on patients ‘rights.
    Discussion
    Regarding the findings, increasing patients’ trust and satisfaction can come true through promotion of nursing care quality and medical staff groups regarding patient rights.
    Keywords: Nursing students, knowledge, patients, rights
  • Akram Jalali, Mahmoud Abbasi Pages 149-162
    Gene therapy is an experimental technique that uses genes to treat or prevent disease. Gene therapy is designed to introduce genetic material into cells to compensate for abnormal genes or to make a beneficial protein. Although gene therapy is a promising treatment option for a number of diseases, the technique remains risky and isstill under study to make sure that it will be safe and effective. There are two types of gene therapy, somatic and germ line. Genetic manipulation of germ line cells will affect the future generation so will have the serious ethical and health implications. These issues will be of effectiveness on the using and how to use of this therapy.
    Keywords: Gene therapy, ethics, somatic cell therapy, germ line cell therapy
  • Mahdi Faghihi, Gholamreza Memarzadeh Tehran, Hossein Rofoogar Astaneh Pages 163-188
    Expansion and increasing of networks speed and large scale Vogue Of networks in recent years has caused a great change in different aspects of human life, Its Impact on science and technology, business techniques has been emerged the new fields such as e-government, e-learning and e-health. Electronic health by creating electronic health records, integrate information health care, integrating health information for various stakeholders by considering and protecting the privacy of patients is very useful. Governments in developed countries adopted appropriate policies and strategies and actions to provide ehealth development. This paper has been with reviewing the selected countries experiences for ensuring the privacy of people in their Ehealth systems And investigation of privacy and data protection in IRAN make a solution for ensuring privacy for electronic health data in IRAN.
    Keywords: E, health, Privacy, Data protection, IRAN, E, health record